Avizez dorința de a transforma casa bunicii într-o casă pasivă!

– Cum ar fi să-ți plantezi casa? mă trezi la realitate prietenul meu, într-o după-amiază. Stăteam amândoi în pat și ne relaxam după o zi obositoare la serviciu. Eu priveam tavanul și încercam să fac o listă cu tot ce mai aveam de bifat în ziua respectivă, iar el făcea capătul la youtube, de pe telefon.

– Să ce?

– Să plantezi o casă. Să ai o casă formată doar din copaci. Ecostyle, știi?

– Da’ ce-ți veni?

– Aruncă o privire aici!

– Ce pot să spun? Casa „verde” arată foarte bine. M-aș simți ca-n Cartea Junglei. Dar cea din carne, scuză-mă, e dizgrațioasă! Cred că Lady Gaga ar fi prima care și-ar achiziționa-o.

– E interesant conceptul, draga mea. Nu am zis să ne mutăm acum într-o casă din carne de porc. Haha, cum ar suna: „Ia și tu o bucată din tavan și fă un grătar!”

– Ce imaginație bolnavă… Dar dacă tot veni vorba de case, mi-ar plăcea foarte mult să locuiesc la casă. Ție nu?

– Ba bineînțeles că da. Să avem o curte, o grădină, să ne facem o seră. Poate și un căluț, doi… ar fi minunat!

sursa foto: st.hzcdn.com

sursa foto: st.hzcdn.com

Am închis amândoi ochii și am început a visa la o casă mică, intimă, în care să ne continuăm povestea de dragoste. Să ieșim dimineața, înainte de răsăritul soarelui, pe prispă și să ne bem cafeaua, să plantăm trandafiri și lalele în grădină și să înconjurăm terenul cu un gard alb, imaculat. Să ne punem câte un hamac în spatele curții și să ne relaxăm acolo în după-amiezile călduroase – eu cu o carte, el cu o chitară.

– Știi, n-ar fi așa greu să facem asta… m-am trezit eu vorbind.

– Greu n-ar fi, dacă am câștiga la loto. Dar niciunul din noi nu este atât de norocos. Mă protejează pe mine Sfântul Bulan, dar nu a fost chiar atât de darnic vreodată!

– Nu, serios vorbesc. Am putea face asta în câțiva ani, dacă strângem bani!

M-am ridicat în capul oaselor și l-am privit cu ochi mari, de căprioară.

– Am casa bunicii mele. E veche, nelocuită de ani de zile, dar o am. Nu a reușit mama să o vândă nici în ziua de azi. E și cu valoare sentimentală, îți dai seama… Are și o grădină mică în față, trei camere imense, bucătărie; baia ar trebui să o facem de la zero, căci era cu wc în curte.

– De câți ani nu s-a stat în ea?

– Pfff, să tot fie vreo 10-15 ani de când nu i-a mai călcat cineva pragul.

– Și mai stă în picioare?

– În mare parte da. N-am mai fost de ceva timp prin zona aceea. Vrei să mergem mâine să o vedem? Așa, ca fapt divers…

– Bine, îi facem o vizită.

Zis și făcut. A doua zi, ne-am urcat în mașină și am pornit spre căsuța unde mi-am petrecut o mare parte din copilărie. Aveam un ghemotoc de toată frumusețea în stomac și lacrimi îmi stăteau în colțul ochilor. El mă privea din când în când, neștiind de ce îmi tremură buza de sus și, mai ciudat, de ce nu zic niciun cuvânt.

Ajunși în fața porții, amintiri colorate mi-au pătruns printre gânduri: cum mă fugărea mamaia prin toată curtea, cu un sandwich pe farfurie, încercând să mă convingă să las joaca și să mănânc; cum stăteam în fața porții cu alți copii și făceam schimb de cartonașe din filmul Titanic; cum ne cumpăram gume Turbo și ne acopeream mâinile cu tatuaje, de la umeri până la încheieturi; cum jucam „de-a v-ați ascunselea” și ne baricadam cu toții în wc, unde mirosea în așa hal, de-ți cădea părul din nas etc.

– Hai, curaj! Îmi povestești acasă ce năzbâtii făceai când erai mică. Văd în ochii tăi cum rememorezi fiecare clipă. Hai să vedem casa acum!

Am deschis poarta și am pășit în curte. Casa părea mai mică decât mi-o aminteam eu. Ori crescusem eu, ori intrase ea la apă. Ferestrele erau împânzite, pereții crăpați, ușile decojite, dar încă mai avea ceva din farmecul de altădată.

– În primul rând, ar trebui să schimbăm toată tâmplăria exterioară, să izolăm pereții și să reparăm acoperișul. Uite, are ditamai gaura acolo, în dreapta. Cred că acum poți să te uiți lejer la stele, noaptea, din dormitor.

– Cu siguranță, dacă am apela acum la un auditor energetic pentru un certificat energetic al clădirii, căsuța asta s-ar încadra în clasa energetică G. E de pe vremea bunicii, doar, când pentru o încălzire a casei cu cheltuilei minime, băgai lemne în sobă, agățai de pereți covorașe cu Răpirea din Serai, mutai toată mobila pe pereții exteriori și puneai la ferestre și uși, pernuțe lungi și înguste.

– Eih, s-au dus vremurile acelea… deși, un covor cu Răpirea din Serai ar merge…

– Ei, hai!

– Glumeam! Dar ce zici tu acolo de certificat energetic? Te-am mai auzit vorbind o dată de el, când ne-am mutat.

certificat-energetic1

sursa foto: avizez.ro

– Certificatul energetic a devenit obligatoriu pentru toate clădirile care se construiesc, cumpără sau închiriază, începând din anul 2013. Dacă acest document lipsește la încheierea unei vânzări-cumpărări, contractul poate fi anulat și atacat în instanță.

– Bănuiesc că are legătură cu energia consumată de o clădire, nu?

– Da, un certificat energetic are caracter informativ, este valabil 10 ani și indică performanța energetică a clădirii. Cu alte cuvinte, înainte să te muți undeva, angajezi un auditor energetic atestat, care vine, îți evaluează spațiul și-ți spune care va fi consumul pentru încălzire, iluminat, apă caldă, climatizare și ventilare. Dacă imobilul se încadrează într-o clasă energetică superioară (A, B, C), consumul tău va fi unul mic, dacă nu…

– Plătești ca berbecul și tot nu te simți confortabil în propria-ți casă.

– Exact!

– Bine, dacă există probleme grave, se recomandă un alt tip de investigație și anume termografia clădirii. Astfel, se pot afla zonele cu probleme: izolație termică proastă, zone cu infiltrații mari de aer exterior, cum sigur are și căsuța din fața noastră, căci are o tâmplărie de lemn, veche, prin care sigur pătrunde un debit exagerat de aer.

screenshot-2016-10-26-21-06-24

sursa foto: avizez.ro

– Acum că te aud, îmi aduc aminte că am citit recent un articol despre unii care aveau o casă „pasivă”. Așa-i ziceau…

– Da, cunosc termenul. Asta ar fi varianta ideală: nu doar să ai o casă ce se încadrează în clasa energetică A, ci să fie una ce are consumul de energie minim. Să nu-ți mai spun că există oameni care au case ce chiar produc energie.

– Păi, ce ar trebui să facem oare ca să transformăm căsuța asta într-una energy-plus?… Să înlocuim tâmplăria cu una termoizolantă, să instalăm pe acoperiș panouri fotovoltaice și termosolare, să optăm pentru un sistem de ventilație controlată și pentru o centrală de condensare pe gaze în combinație cu energie solară,  variantă care sigur ar consuma substanțial mai puțin decât un simplu cazan cu condensare pe gaz.

sursa foto: ww.insaterm.ro

sursa foto: ww.insaterm.ro

– Să nu uităm de consumul apei! Putem să înlocuim clasicul cap de duș, cu unul economic, care introduce aer în apa care curge prin duș, fără să simți vreo diferență.

– Doar la buzunar…

– Asta da! Și la WC la fel. Putem folosi un vas de WC cu consum reglabil sau diferențiat. Vom putea reduce astfel consumul de apă cu până la 50%. E ceva, nu?

– Uite că nu știam de asta. La robinete nu se poate pune oare tot un fel de sită, cum e la duș?

– Ba cum să nu? Și m-am mai gândit la ceva, că tot avem noi probleme cu stinsul luminilor prin casă. Putem să montăm un sistem de iluminat cu senzori de mișcare. Așa nu ne vom mai certa pe motiv că ai uitat să stingi lumina în bucătărie după ce ai fumat ultima țigară.

– Și că tot vorbim de lumină, am putea să punem becuri cu LED.

– Of, câte planuri… numai de am avea bani să-i investim. Aș începe chiar acum! Atât sunt de entuziasmată…

– Te cred. Și eu sunt la fel.

– Chiar m-am gândit și la ce firmă să apelăm pentru un certificat energetic ieftin. Echipa de la Avizez.ro e cea mai bună alegere! Au doctori ingineri cu 18 ani de experiență în domeniul energetic și îți eliberează documentele în 24 de ore de la vizită. 

– Hai să jucăm la loto, draga mea! Poate de data asta ne-ajută Sfântul Bulan mai mult decât de obicei…

– Hai, am câteva numere în minte: 18, de la cei 18 ani de experiență ai echipei Avizez, 24, de la termenul de eliberare al certificatului energetic, 7, de la cele 7 clase energetice existente, 10, de la valabilitatea certificatului energetic…

–  5, pentru că îmi place mie cum îl pronunți și 1 pentru că e ziua noastră pe întâi! Să fie și un strop de romantism în treaba asta, nu?

– De acord!

loto_quickpick1

Acest text a fost scris pentru proba 9 a concursului Superblog, sponsorizată de Avizez.ro

2 thoughts on “Avizez dorința de a transforma casa bunicii într-o casă pasivă!

Leave a Reply