Cronicile Conectica – Routerul, Cablul și Scaunul din hol

conectica-300x300

Nu sunt vreo expertă în rețelistică și conectică, însă m-am descurcat să-mi instalez până acum routerul, de fiecare dată când l-am schimbat și anume de 3 ori. Despre una dintre schimbări chiar am scris pe blogul vechi, dacă sunteți curioși.

Dar ultima oară când un nou router mi-a pășit pragul casei a fost în timp ce eu mă lăfăiam pe plajă, în Vama Veche. Cei de la RDS au venit la mine acasă, în lipsa mea, și au convins-o pe mama cu o nouă ofertă la internet, ce conținea o bandă mai mare de viteză și un router nou nouț. Drept urmare, când am ajuns acasă, plină de nisip și amintiri, routerul era gata instalat, așteptându-mă să mă conectez la el; user nou, parolă nouă și deloc greu de ghicit.

Am ridicat circumspect din sprânceană și am zis: „Ia, să vedem, dragă internet, cât de repede te miști tu acum?”. Diferența nu era ucigătoare dar pe utorrent, la descărcare, erau vreo 2-3 Mb în plus.

Și relația a decurs chiar ok între mine și noul meu router, până când s-a mutat prietenul meu cu mine. Printre haine, chitare, stații și mingi de baschet, și-a adus și calculatorul: unitate PC, monitor, tastatură, mouse – setul complet.

Ai cablu să mă conectez la internet? m-a întrebat la câteva minute după ce și-a adus ultimul bagaj.

– Cablu? Am wireless, iubi! La ce-ți trebuie cablu? Îți dau userul și parola și gata.

– Nu, nu. Nu înțelegi! Am nevoie de cablu.

– De ce?

– Pentru că eu mă joc și am nevoie de viteză mare.

– Au venit cei de la RDS și mi-au pus un alt router wireless. Am viteză mult mai mare acum! m-am trezit eu lăudându-mi noua achiziție.

– Eu te cred, dar o conexiune Ethernet este mult mai rapidă decât una Wi-fi! Eu, acasă, îmi conectam calculatorul la internet prin cablu.

M-am scărpinat ușor în creștetul capului și am început să caut prin casă vechiul meu cablu, pe care-l foloseam înainte de apariția primului router pe hol. Am scos cutii cu decorații pentru crăciun, l-am căutat prin balcon pe unde nu mai făcusem curățenie de o viață, mai aveam puțin și-l căutam și-n frigider, numai să nu mai văd figura bosumflată a prietenului meu.

Era atât de trist că nu se poate conecta la internet și nu se poate juca LOL, încât nici dacă apăream în costumul Evei nu cred că reușeam să-l binedispun.

După jumătate de oră de răscolit și întors casa cu fundul în sus, m-am întors la el cu mâinile goale. Dezamăgirea-i fu cruntă… A doua zi, însă, a făcut pe dracu-n patru și a cumpărat un cablu de rețea. L-a înșirat pe tot holul, de la camera mea până deasupra ușii de la intrarea-n apartament (căci acolo îmi țin eu routerul) și aproape că țopăia prin casă, când a realizat că nici așa nu se putea conecta la internet, căci îi dădea o eroare „dubioasă”.

A început concertul de înjurături și de menționare a câtorva sfinți din calendar. De la Sfinții Mucenici, până la Cuvioasa atât de mediatizată în ultimele săptămâni, toți au fost trecuți prin filtrul vinovăției.

– Ajută-mă! Că doar știi de la tatăl tău cum se instalează chestii pe calculator. Poate-l faci tu să meargă… Te rog! mi-a zis, după ce i-au trecut nervii.

– Ok. Să vedem ce pot strica… ăăă, face adică…

Mi-am luat frumușel un scaun din bucătărie și m-am cățărat pe hol, să descopăr ce butoane și găuri are noul router și de ce nu reușește iubitul meu să realizeze o conexiune stabilă între router și calculator, prin cablul de rețea. 

L-am dat jos, l-am întors pe toate părțile, i-am dat și-un restart și m-am rugat la Allah, Buddha și alți Dumnezei, să funcționeze naibii și să scap de genuflexiunile pe care le tot făceam urcând și coborând de pe scaun, în hol.

În timpul acesta, iubitul meu stătea întins în pat, cu nasul în pernă, contemplând la nemurirea sufletului. Da, ați ghicit, nu mișca niciun degețel să mă ajute, să meargă treaba mai repede. Așa că simpatica voastră povestitoare făcea ture: hol-cameră, sus pe scaun-jos de pe scaun – în genunchi în spatele unității să vadă dacă se aprinde becul verde la placa de rețea – înapoi pe hol etc.

Ce sală, ce aerobic… rezolvarea chestiunii cu internetul îmi lucra toți mușchii. Să nu mai zic de nervi…

Și la un moment dat mi-a venit o idee: băi, dar dacă nu e băgat cablul unde trebuie. Căci, la urma urmei, nu făcusem eu asta, ci avusesem încredere deplină în abilitățile iubitului meu de a nimeri gaura potrivită. Am mai urcat o dată pe scaun, am mai dat o dată routerul jos de pe perete și am văzut: cablul de rețea era băgat în LAN4. L-am scos și l-am introdus în LAN1.

Și, ce să vezi? Mergea… Habar nu am de ce, nici acum nu știu să explic fenomenul. Știu doar că, dintr-una din discuțiile telefonice cu băieții de la RDS, pe vremea când internetul îmi făcea figuri, am reținut treaba asta: să nu bag cablul în portul LAN4.

Am văzut o sclipire în ochii iubitului meu când s-a apropiat tiptil de calculator, precum o căprioară de camerele de luat vederi, și a descoperit că îi mergea internetul.

– Mulțumesc! atât am mai auzit de la el în seara aceea.

Apoi liniștea se așternu și meciul de LOL începu. Și atunci m-am gândit cât de bine a fost că am avut răbdare să-l ascult pe tata când îmi ținea lecții despre sisteme de operare și configurări de rețele. Altfel, în astfel de momente aș fi dat ochii peste cap, mi-aș fi făcut o cafea și răsfoind revista Vouge, i-aș fi spus „Hai, măi, iubi, mai bine mergem la Mall!”.

Dar mie îmi place să-mi bag nasul și-n treburile care nu țin neapărat de partea feminină a casei. Îmi place să fiu la curent cu noutățile din lumea tehnologică și chiar să le testez. Îmi aduc aminte și-acum când am descoperit cablurile HDMI și am dat-o pe mama afară din sufragerie, ca să încerc să-mi conectez calculatorul la televizor și să văd un film pe ecran mai mare.  Când am văzut că funcționează și se vede atât de bine, ce credeți că am făcut? Am dat câteva telefoane și am făcut seara fetelor, bineînțeles! Ne-am uitat la toate filmele cu Harry Potter și am chicotit până a răsărit soarele.

14691112_1231642286900460_5567971023574924019_n

Iar dacă și voi sunteți curioși în ale conecticii, vă vând un pont: în perioada 15-30 octombrie, Magazinul Conectica organizează Săptămânile Rețelisticii. Pentru că se împlinesc 10 ani de când s-a lansat magazinul, pe site-ul lor veți găsi reduceri speciale la routere, plăci de rețea, cabluri HDMI, cabluri de rețea și multe altele. Chiar am văzut la promoție un router pe care l-am utilizat și eu acasă câțiva ani buni și de care am fost foarte mulțumită: ROUTER WIRELESS 300MBPS 2 ANTENE FIXE ROMANA, TP-LINK TL-WR841N.

tl-wr841nd_8-0-01-2

Text scris pentru proba 7 a concursului Superblog, sponsorizată de Conectica.

3 thoughts on “Cronicile Conectica – Routerul, Cablul și Scaunul din hol

Leave a Reply