După ce elimini stresul, restul vine de la sine!

De fiecare dată când aud la radio mesaje de genul „pentru o viață sănătoasă faceți și dregeți nu știu ce” îmi vine să iau aparatul și să-l arunc pe geam. Și asta pentru că nu e suficient să faci ceea ce-ți spune vocea de la radio, ca să duci o viață sănătoasă. Nu e ca și cum dacă „limitezi consumul de sare, zahăr și grăsimi” și gata… nu te vei mai îmbolnăvi pe veci iar sistemul tău imunitar va lua premiul I și coroniță, pentru cât de tare a devenit.

Pentru a duce o viață sănătoasă, trebuie să iei în considerare mai mulți factori. Trebuie să ai grijă de trup dar și de spirit.

d4360c863b2dcd0c09ba167279bf3753

Primul și cel mai important factor de care trebuie să ținem cont este stresul!

Stresul te ia prin învăluire, te acaparează pe zi ce trece tot mai mult și este mai ispititor decât Satana însuși. El te împinge spre tutun, alcool și gogoși îngropate-n zahăr, în miez de noapte. El te scoate din starea ta zen și-ți șoptește în ureche: „Vezi ce zi de cacao ai avut? Vezi cât de mult ai muncit? Vezi că nu mai ai timp liber pentru tine? Vezi că oamenii din jurul tău profită de bunătatea ta? Ia de aici o shaorma, ca să te simți mai bine! Că de ieșit la alergat nu mai ai timp și nici chef. Ia și o cutie mare de înghețată, că-i la reducere! Și poți să încerci și noul pachet de țigări cu filtru rotativ. Sigur te va calma!”

Și tu, om simplu, cu defecte și puncte slabe, te lași învârtit pe degete de stres și cedezi tentației. Alegi să te așezi în pat și să te uiți la un serial, cu ligheanul de popcorn în brațe, în loc să te duci la sală. Alegi să-ți aprinzi o țigară și să bei o cafea, în loc să te hidratezi cu apă sau ceai. Alegi să mănânci niște ochiuri și un sac de cartofi prăjiți, în loc să îți faci o salată. Alegi să bei un bax de bere, în loc să-ți faci un fresh din portocale și lămâi.

Eu, una, sunt de părere că stresul e vinovat pentru toate alegerile proaste din viața noastră. Și dacă am găsi o metodă să-l înlăturăm, măcar parțial, am putea să ne orientăm mai ușor spre un stil de viață sănătos.

Și de când cu descoperirea aceasta, am început să fac câteva schimbări în privința alimentației mele. Acum că las stresul la ușă, mă pot concentra pe ceea ce îi ofer corpului meu, pentru a-l menține cât mai sănătos, cât mai întreg.

1. Mănânc în cantități mici

Nu mi-am făcut o listă cu mâncăruri interzise, de care să nu mă mai ating în veci. Nu-mi refuz niciun fel de mâncare, atâta timp cât nu îmi pun în farfurie o cantitate ce ar putea hrăni un întreg cartier somalez.

2. Am o alimentație echilibrată

Deși pot fi mofturoasă când vine vorba de fructe, legume, semințe și cereale, încerc pe cât posibil să le integrez în meniurile mele zilnice, în proporții mici, pe lângă preslăvitele cărnuri și lactate.

Fie că am sau nu poftă de fructe, în fiecare zi îmi aleg un fruct pentru gustarea de după-amiază. De asemenea, pentru că am avut probleme mari cu imunitatea și eram mai mult răcită decât sănătoasă, am început să beau zeamă de lămâie, în fiecare seară. Asta e chiar o regulă pe care mi-am implementat-o după ce am bolit luni întregi și am descoperit că Vitamina C e salvarea mea.

colantari3-02

Cerealele nu prea le-am iubit nici când eram copilă. Oricât încerca mama să mă păcălească, să mănânc fulgi de cereale cu lapte, dimineața, fugeam de ele ca de bau-bau. Știam poezia pe de rost: „hai, mami, că sunt pline de proteine și vitamine și-ți vor da energie!”. Nu că aș fi dus lipsă de energie, dar na…

Acum, însă, le mănânc la grădiniță, alături de piticoții mei cu mare drag.

De asemenea, aveam o problemă și cu fructele uscate până de curând. Deși eram la curent cu bogăția lor în vitamine și minerale, numai cât le vedeam în fața ochilor, mi se ridica părul pe mâini. Dacă stafidele mai erau acceptate de papilele mele gustative, presărate așa finuț prin vreo plăcintă, curmalele nu aveau nicio șansă de izbândă în fața mea.

Tot situația mea cu imunitatea scăzută m-a făcut să-mi schimb părerea și să le mai acord o șansă. Am descoperit, astfel, că sunt o sursă necontenită de energie și vitalitate și că îmi întăresc sistemul imunitar.

3. Respect orele de masă

În timpul săptămânii, mănânc micul dejun și prânzul la grădiniță, unde sunt servite întotdeauna la aceeași oră. Da, ce pot să zic, din punctul acesta de vedere, sunt norocoasă. Iar masa de seară nu depășește niciodată orele 18.00-19.00.

În weekend, ce-i drept, dimineața începe un pic mai târziu, așa că micul dejun și prânzul se decalează cu o oră sau două, dar cina rămâne întotdeauna în același interval orar.

sanovita

Mai am de lucrat, însă, la capitolul hidratare. Deși am veșnic cu mine o sticlă de apă, în poșetă și stau cu sticla de apă pe noptieră, tot simt că nu mă hidratez destul. Problema ar mai fi și că dimineața nu îmi permit să beau prea multă apă, căci ar trebui să stau numai la toaletă și programul nu-mi dă voie. Acasă când ajung, mă iau cu alte treburi și uit de apă, iar noaptea mai beau din sticla de pe noptieră, dar nu prea mult, ca să nu ies prea des de sub plapumă, să mă duc la baie.

De asemenea, ar trebui să mănânc mai încet. Știu că e recomandat să mesteci fiecare înghițitură măcar 10 secunde, dar m-am obișnuit să fiu haplea și doar la mese festive mai fac pauze între înghițituri, să nu zică ceilalți invitați că-s subnutrită. În rest, înfulec tot cât ai zice pește.

Oricum, știu că orice alegeri voi face mai departe, privind stilul meu de viață și alimentație, eliminarea stresului a fost un prim pas important. Restul e ușor de implementat dacă ai un strop de voință!

sanovita-300x231

Acest text a fost scris pentru proba 16 a concursului Superblog, sponsorizată de Sano Vita.

2 thoughts on “După ce elimini stresul, restul vine de la sine!

 1. Dana Lalici

  Te-am prins, fumezi Winston! Sau mai au si alte tigari filtru rotativ? 😉 Scuze, nu m-am putut abtine de la replica asta, pentru ca sunt fumatoare. Sanatos, sanatos, dar pana la tigari. 🙂

  Foarte, foarte interesanta ideea de a pune cu rosu cuvintele cu conotatie negativa apropo de stilul de viata si cu verde pe cele “bune”. De asemnea, mi-a placut faptul ca nu ai incercat sa te pui intr-o lumina ideala, ca iti recunosti limitele si incerci sa le depasesti. E mai de apreciat decat daca te-ai fi infatisat numai la superlativ.

  Reply
  1. Alexandra Cristea Post author

   Nu fumez Winston dar le-am încercat pe cele cu filtru rotativ. Eram curioasă care-i fenomenul. :))
   Mulțumesc pentru feedback! :*

   Reply

Leave a Reply