Floarea care mi-a readus grădina la viață

„În grădina mea apar trandafiri dar și buruieni!”

10269541_506236896175136_4475492639135087976_n

Acesta a devenit motto-ul blogului meu atunci când m-am hotărât să mă apuc serios de scris. Mi-am zis că trandafirii ar însemna persoanele și evenimentele din viața mea, care-mi aduc zâmbetul pe buze întotdeauna și mă fac să tresar de bucurie, iar buruienile ar însemna tot ce mă calcă pe nervișorii mei mici și blonzi.

Grădina mea a trecut prin diverse etape: ba când era plină de trandafiri de diferite culori și buruienile erau rare, ba când era egalitate între buruieni și trandafiri, ba când buruienile o împânziseră pe toată și trandafirii abia dacă se mai vedeau.

Astăzi vreau să vă vorbesc despre etapa cea din urmă.

Nu cred că există om pe lumea asta care să nu fi simțit, la un moment dat în viața sa, că îi pică cerul în cap, că toate relele s-au strâns la el la ușă, că nu mai sunt soluții la problemele sale. Cu toții am avut parte de clipe grele, de lacrimi uscate pe obraz și șterse, apoi, de alte șiroaie de lacrimi.

Pentru mine, momentul critic a fost când s-a stins tatăl meu și a luat cu el toată pofta mea de viață. Mă închisesem în casă și, mai grav, în mine. Nu mai voiam să vorbesc cu ceilalți oameni din jurul meu, care făceau tot posibilul să mă scoată la liman; nu voiam să mănânc, să mă spăl, să mă îngrijesc, să respir, să trăiesc. Refuzam să mă dau jos din pat, să beau apă, să comunic, refuzam orice încercare a persoanelor dragi de a mă trezi din coșmar. Nu voiam să cred ceea ce se întâmplase!

Toți trandafirii din grădina mea se ofiliseră, iar locul lor era ocupat de buruieni înfricoșătoare.

sursa foto: hss.com

sursa foto: hss.com

Știți senzația aceea, când stai întins în pat, privești în gol spre tavan și o mie de gânduri, amintiri, trăiri, îți trec prin fața ochilor, iar tu ți-ai dori să ai o paletă invizibilă cu care să le alungi pe toate?

Dacă nu știți, sunteți norocoși!

Cu greu am trecut peste acele luni… iar ceea ce m-a ajutat cel mai mult a fost o floare. Nu, nu râdeți! Vorbesc chiar foarte serios.

Să vă povestesc!

Ieșisem din pijamale și din apartament și-mi căutam un loc de muncă. Pentru că tatăl meu era cel care aducea banii în casă, moartea sa a însemnat și o inevitabilă criză financiară la mine în familie. Mama fiind pensionată pe caz de boală, nu mai putea să se angajeze. Iar eu rămăsesem unica salvare. Așa că am început să caut, pe internet, din vorbă în vorbă, printre pile și cunoștințe și, într-un final, mi-am găsit locușorul la o grădiniță din Galați. Trebuia să vin 2 ore pe zi, să fiu ajutor de educatoare și să le predau micuților limba engleză. Nu câștigam nici cât pensia mamei, dar era un început.

Zilele au început să treacă altfel, iar zâmbetul își găsise calea de întoarcere la mine pe buze. Redeveneam, ușor, ușor, om!

Nu-mi revenisem complet, eram tot trasă la față, cu ochii în fundul capului și cu cearcănele până le genunchi, dar timpul curgea într-un fel mai plăcut.

Și a venit și ziua de 25…

Deși era o zi neagră pentru mine, la grădiniță trebuia să fiu roz. Nu ca îmbrăcăminte, ci ca atitudine. După o tură sănătoasă de bocit în baie, mi-am luat inima-n dinți și cardurile cu animale, în limba engleză, și am plecat spre prichindeii mei dragi. Tot drumul mi-am antrenat sufletul să fie puternic și să nu lase la iveală vreo urmă de suferință, ca să nu mă dau de gol în fața celor mici. Deși mintea îmi era încărcată de amintiri cu tata, am pășit în clasă cu scopul de a uita tot la începerea orei de engleză.

Am scos cardurile din poșetă, am făcut prezența și am dat play la melodia de bun-venit. M-am ridicat de la catedră și când să încep să cânt, am văzut un om în miniatură, cum îmi place mie să zic, că se apropie de mine. Zulufii îi dansau pe cap iar privirea îi strălucea.

– Poftim, doamna, pentru tine! E de la mine din grădină.

În mânuța lui firavă ținea un trandafir. Mic, roz, cu petale catifelate – perfect!

M-am așezat în genunchi în fața lui și lacrimile au început să-mi curgă pe obraji.

– De ce plângi, doamna, nu-ți place?

Mi-am adunat cuvintele și puterile și l-am mângâiat pe creștetul capului:

– Dragul meu, este cel mai frumos lucru care mi s-a întâmplat în ultima perioadă! Îți mulțumesc că ai readus bucuria în grădina mea, cu un trandafir din grădina ta!

Nu știu cât a înțeles el din ce am spus eu, dar l-am văzut zâmbind și am fost fericită. Pentru prima oară, după atâtea luni, eram cu adevărat fericită.

sursa foto: dreamstime.com

sursa foto: dreamstime.com

De aceea, susțin din tot sufletul ideea de a surprinde pe cineva, fără vreo ocazie specială; fără să te uiți în calendar, să vezi că e zi de oferit cadouri celor dragi! Pentru că nu e nimic mai frumos decât să simți greutatea zilelor cum te apasă și să te trezești fața-n față cu o surpriză.

17497_258417630957065_2004502161_n

Pe același principiu funcționează și florăria online Olla.ro: STOP buchetelor de flori oferite numai cu ocazii deosebite! STOP aranjamentelor florale fastuoase dăruite doar de 8 Martie! STOP buchetelor de trandafiri oferiți doar de Sfântul Valentin sau Dragobete!

Hai să ne facem oamenii dragi fericiți fără să ținem cont de sărbătorile naționale! Hai să le readucem bucuria pe chip, oferindu-le mici atenții atunci când nu se așteaptă!

Dacă mama ta muncește din greu în fiecare zi, cară zeci de sacoșe, din piață înapoi acasă, spală, calcă, gătește și, în ciuda oboselii, găsește două vorbe calde pe care să ți le adreseze, merită să o surprinzi cu buchet de flori. 

Dacă prietena ta cea mai bună trece printr-o pasă proastă, se duce zilnic la facultate, apoi la serviciu și în timpul liber suferă de pe urma unei despărțiri crunte, arată-i că există și fericire pe lumea asta! Uimește-o cu unul din buchetele de flori care-ți sare în ochi când intri în florărie!

Dacă șefa ta face tot posibilul să fie bine pentru toată lumea, atât ei cât și restului de angajați și te tratează frumos în fiecare zi, ascultându-ți problemele și susținându-te în orice situație, fă-i o bucurie într-una din zilele când o vezi că e până peste gât de treabă și oferă-i un buchet de flori!

Și, la urma urmei, dacă bărbatul din viața ta trece printr-o perioadă în care nu-și mai vede capul de treabă și vine veșnic obosit acasă, ai putea să-l surprinzi și pe el. Nu e musai să-i cumperi aranjamente florale și să le împrăștii prin toată casa. Că, deh, nu toți bărbații sunt înnebuniți după flori. Dar găsești tu ce surpriză să-i faci. Puneț-i imaginația la contribuție!

Nu e nevoie să îți cheltui jumătate din salariu ca să aduci zâmbetul pe buze unei persoane importante din viața ta. La urma urmei, gestul contează. Important e să vrei să răspândești fericire în jurul tău și să treci la fapte!

Admir din tot sufletul inițiativele pe care le mai au studenții de la mine din oraș, atunci când cumpără sute de fire de garoafe și le oferă trecătorilor, pe stradă. Îmi pare rău că și ei au rămas fixați tot pe sărbătorile din calendar și fac astfel de gesturi doar cu ocazii speciale, dar e un început.

Eu propun să ne apucăm de împărțit zâmbete și flori, că amenzi și taxe are cine să împartă!

Primul astfel de gest pe care-l voi face, va fi pentru mama mea. Am și ales cadoul floral pe care i-l voi oferi, într-una din zilele rămase ale acestui an. Așa cum făceam când eram mică și jumuleam toți boscheții de pe drumuri, ca să-i aduc flori când ajung acasă, voi face și acum. Numai că nu voi sări gardul în grădină la vecinu, ci voi apela la florăria online Olla.ro

Am ales un aranjament floral pe suport de lemn, cu frezii mici și drăgălașeEsența de Bucurie – pentru că „lucrurile mici te fac mai fericit!”.

esenta-de-bucurie-aranjament-floral-pe-suport-de-lemn

Hai să readucem trandafirii în grădinile tuturor și să înlăturăm, pe cât posibil, buruienile!

Acest text a fost scris pentru proba 10 a concursului Superblog.

sursa foto: florăria online Olla

Leave a Reply