Green Area 251 – incursiune într-un viitor verde

smart_house_news_featured

Suntem în anul 2050. O zi călduroasă de vară îi ține în case pe oamenii din orașul Green Area 251. Străzile sunt pustii și numai tufișurile mai mișcă, din când în când, la adierea vântului.

Chiar dacă nu ar fi speriați de razele puternice ale soarelui, locuitorii din Green Area 251 tot nu și-ar părăsi casele în aceasta perioadă a anului, pentru că ar fi mult prea ocupați cu verificarea locuințelor. Doar câteva zile îi mai desparte de Marele Control, poreclit în popor „The Passive Day”, și totul trebuie să fie ca la carte.

Marele Control, deși implementat în urmă cu doar 30 de ani, a reușit să bage frica-n populație încă de la prima vizită, când sute de case au fost dărâmate și mii de oameni au rămas fără un acoperiș deasupra capului. Oameni îmbrăcați în combinezoane verzi au pătruns în toate locuințele și le-au verificat la sânge, de la fundație la acoperiș, analizând consumul de energie, capacitatea de reciclare a deșeurilor și funcționalitatea spațiilor. Dacă o singură cerință de pe listă nu era îndeplinită, în secunda doi, pereții casei tale făceau cunoștință cu macaraua cu bilă. Degeaba te rugai de ei să-ți mai dea o șansă, degeaba promiteai marea cu sarea, oamenii în verde erau de neduplecat.

Și când te gândești că totul a plecat de la indiferența oamenilor față de mediu. Istoria e împânzită de generații care nu au dat doi bani pe planeta mamă și și-au bătut, efectiv, joc de ea, consumându-i toate resursele. Prea puțini erau cei care militau pentru salvarea sa și prea pașnic era modul în care o făceau. Dar, de când cu oamenii în verde, totul s-a schimbat. Legea prin care toți sunt obligați să realizeze proiecte de case pasive a dat roade și planeta noastră a început să zâmbească din nou.

Dar să vedem ce se întâmplă la ușa casei numărul 59, de pe aleea principală a zonei rezidențiale. Un bărbat ciufulit, cu hainele prăfuite și cu o sacoșă în mână agresează soneria familiei Jhonson.

– Da, unde arde? răspunse proprietarul, un tip solid, cu mustață stufoasă.

– Bună ziua! Mă scuzați că vă deranjez. Mi-am cumpărat teren, recent, în  cartierul dumneavoastră și aș avea niște întrebări, referitoare la controlul ce stă să vină.

– Spuneți!

– Am început construcția de câteva săptămâni dar nu cred că o voi finaliza până la ziua controlului. Și mi-e teamă să nu fac ceva greșit, să-mi dărâme ăștia tot înainte să apuc să dorm o noapte-n propria-mi casă.

– Poftiți înăuntru. Să discutăm la o ceașcă de cafea!

Bărbatul ciufulit păși, timid, în casa familiei Jhonson. De la primul ochi aruncat în jur, pupila i s-a mărit și pulsul a început să-i crească. Totul strălucea a curățenie, dintr-un capăt în altul. Nu zăreai un fir de praf iar în aer plutea un parfum revigorant.

– Luați loc, vă rog!

– Mi-e teamă să nu vă murdăresc scaunul. Știți, sunt cam prăfuit pe haine, căci vin direct de pe teren.

– Nu e nicio problemă, scaunele au un sistem de curățare automată.  Știți, ne-am gândit să le ușurăm existența copiilor noștri, care vor moșteni casa, așa că am apelat la ultima inovație tehnologică în materie de curățenie. Totul e la un buton distanță. Insist, luați loc! Dacă vi se pare prea frig, să-mi spuneți. Pot ajusta temperatura camerei imediat, din telecomandă. Sistemul de încălzire este setat acum să fie compatibil cu temperatura corpului meu.

– Nu, este perfect.

e24d840949af7c4f11967ff6d0f55ea4

– Să trecem la discuții mai serioase atunci. La ce birou de proiectare ați apelat pentru construcția locuinței dumneavoastră?

– N-am apelat la așa ceva, căci am un prieten, al cărui văr de-al doilea după tată se pricepe în construcții. Înainte de Revoluția Verde, a ridicat din temelie zeci de case din chirpici, pentru tot satul de unde se trăgea familia lui.

– Înțeleg. Dacă, totuși, nu ați avansat prea mult cu proiectul, eu v-aș recomanda să consultați un profesionist. Pot să vă dau cartea de vizită a firmei la care am apelat noi, când am construit această minunată casă verde: AIA Proiect. Echipa lor e formată doar din specialiști cu vastă experiență în domeniu, care vă pot optimiza proiectul de casă în așa fel încât cheltuielile să fie minime, iar rezultatul excelent.

– Grija cea mai mare o am pentru sistemul de încălzire, să vă zic drept. Am auzit că dacă nu îndeplinim criteriile oamenilor verzi, totul e în zadar, oricât de cald ne-ar fi nouă în casă.

– Așa este. Ca să treceți cu brio de Marele Control, vă sugerez un sistem de încălzire prin pardoseală. Pe lângă faptul că distribuie uniform căldura în toată încăperea, într-un timp foarte scurt, aveți și avantajul de a folosi tot spațiul pe care l-ar fi ocupat caloriferele, cu alte decorații. E avantajos din toate punctele de vedere și e acceptat cu siguranță de oamenii în verde. Nu veți avea probleme, mai ales dacă vă instalați și panouri solare.

– Și mai am o problemă: reciclarea. Nu am nicio idee cum să-i impresionez cu acest aspect. Am auzit că este esențial pentru aprobarea construcției.

– Așa este dar nu trebuie să vă îngrijorați. Tot ce trebuie să faceți este să cereți specialiștilor să vă inglobeze în construcție un sistem de reciclare al deșeurilor. Vor ști ei despre ce e vorba, nu trebuie să vă bateți capul dumneavoastră. Tocmai de aceea v-am sugerat să apelați la AIA Proiect pentru un proiect de casă. Ei vă vor salva de eventualele costuri inutile, iar instalațiile pentru care veți opta vă vor asigura confortul necesar. Puteți economisi până la 45% din cheltuieli cu echipa AIA Proiect. Noi așa am făcut și uitați, nu ne-a dărâmat casa nimeni de 20 de ani.

– Da, aveți o casă minunată! Vă mulțumesc din suflet și mă scuzați încă o dată pentru deranj. Plec să vorbesc cu soția mea.

– Cu plăcere! Și vă mai vând un pont: faceți în așa fel încât să vă instalați și un sistem de colectare al apei de ploaie. 

Deși timpul rămas până la „The Passive Day” era foarte scurt, personajul nostru mai avea o șansă, numită AIA Proiect.

sigla-2016-300x153

Acest text a fost scris pentru proba 12 a concursului Superblog, sponsorizată de AIA Proiect – Birou de proiectare

sursa foto: eco-business.com; es.paperblog.com

Leave a Reply