Ryanair – Evadarea Vanessei

Colmar, Franța Sursa foto: www.youramazingplaces.com

Colmar, Franța
Sursa foto: www.youramazingplaces.com

„Să-mi fac bagajele și să plec! Atât mi-a mai rămas de făcut. Dar unde? Cu ce bani? Cu ce scop? Nu, nu pot face asta… dar nici aici nu mai am de ce să rămân! Ce mă fac? Doamne, ce mă fac? Vanessa, trezește-te la realitate și fă ceva! Of, dar ce?” suspina o tânără nițel amețită, într-un capăt al barului, în timp ce în celălalt capăt, un bărbat înalt, cu cravata ușor desfăcută și cu un diplomat rezemat de picior, o privea curios.

– Cine e domnișoara, maestre?

– Nu știu, domnule Ryan. E prima oară când pășește în localul nostru. Aparent, o cheamă Vanessa. Asta dacă nu vorbește cu vreo prietenă imaginară pe care o cheamă așa. Pot cere să fie dată afară dacă vă deranjează.

– Din contră, aș vrea să o cunosc. Dar dă-i o cafea din partea mea întâi, să pot vorbi cu ea și nu cu sticla de tequila pe care tocmai a terminat-o.

„Nu aș avea prea multe haine de luat! O valiză, maxim două. Și tableta, da, tableta… să pot scrie un jurnal de călătorie. Laptopul a rămas la el, dar îmi iau eu altul…” bolborosea tânăra, în continuare, în timp ce barmanul se apropia, timid, cu o ceșcuță de cafea.

– Pentru dumneavoastră, de la domnul îmbrăcat în costum, din dreapta.

– Oh, mulțumesc! Atât de beată sunt? Îmi cer scuze! Plec îndată…

– Domnul ar dori să vorbească cu dumneavoastră, după ce beți cafeaua… adăugă barmanul, subtil precum o cărămidă-n geam.

Tânăra zâmbi și sorbi din cafea. Era dulce-amăruie, la fel ca senzația pe care o avea în coșul pieptului de câteva zile. Simțea nevoia și ea să vorbească cu cineva și să-și spună of-ul dar chiar unui străin?

***

Jumătate de oră, două cafele și trei pahare de apă mai târziu, tristeții îi luase locul o chicoteală demnă de grădiniță, pe o canapea din piele, în separeul barului:

– Dacă-ți zic! Mi-a spus tare și răspicat că lui nu-i plac călătoriile în străinătate. Că el dorește să vorbească doar limba română și dacă merge în altă țară nu o să se înțeleagă cu nimeni.

Vanessa scăpase de inhibiții, depresie și de pantofii roșii cu toc înalt și-și spunea povestea ultimilor trei ani, cu lux de amănunte, mai ceva ca unui psiholog. Ryan o asculta zâmbind dar, în același timp, butonând telefonul sub masă.

– Unde ți-ai dori să ajungi?

– Dificil de ales un singur loc. Mi-aș dori să călătoresc în toată lumea dar m-aș mulțumi și cu o vacanță europeană.

– Italia, Franța, Anglia?

– Oh, Doamne, da! Toate… Îmi doresc să evadez din țara asta, să uit de tot ce a fost în viața mea până acum. Să fug cu un bagaj în spate și să văd chipuri noi, să întâlnesc alte obiceiuri și să le îmbrățișez din tot sufletul. Să-mi iau cu mine doar două perechi de blugi, câteva tricouri, tenișii, ochelarii de soare și zâmbetul curiozității. Și un aparat foto! Să am cu ce mă lăuda nepoților, dacă-i voi avea vreodată…

– Ei, uite cum iar cazi în butoiul cu melancolie. Ieși de-acolo! Mai bine spune-mi ce ți-ai dori să vezi…

– Mai mult decât să vizitez toate obiectivele turistice din lume, mi-aș dori să mă plimb prin locuri care nu sunt promovate pe bannere și prin spoturi publicitare, să descopăr naturalețea și simplitatea colțurilor „uitate de lume”.

– Vrei să-mi spui tu mie că nu ți-ar plăcea să poposești pe acoperișul Domului din MIlano? Să faci o excursie la St Tropez? Să te delectezi cu cea mai mare colecție de picturi vest-europene din lume, la Galeriile Naționale din Londra? Zici tu că ai refuza toate acestea pentru a vedea câteva case într-un sat și a face un picnic pe un deal care nu apare în reclamele la cașcaval?

– Am zis că îmi doresc să văd lumea întreagă! Și locurile care apar în toate albumele foto ale românilor dar și cele care nu au văzut blițul în viața lor.

– Atunci eu îți pot îndeplini jumătate din vis!

ryanair-aircraft-12

– Ha ha… Cum așa?

– Îți voi oferi șansa la un city break low cost .

– Hmmm… îmi place cum sună, mai ales partea cu low cost. Nu am descoperit nicio comoară recent.

– Da, dar ești visătoare și vrei să vezi comorile lumii care valorează mai mult decât orice bancnotă inventată vreodată. Asta te face o adevărată căutătoare de comori! Vino mai aproape să-ți arăt cum vei face!

– Ryanair… ce e asta?

– O companie aeriană low cost foarte căutată de europeni.

dsc_2795

– Companie aeriană? Sinceră să fiu, mi-e cam teamă de zborul cu avionul. Nu am călătorit niciodată așa. Eu mă gândeam la o aventură de tipul: rucsac în spate și mers cu trenul sau autocarul.

– Ca să faci o viață pe drumuri când în timpul acela ai putea să te bucuri de minunățiile lumii? Iar teama ar trebui să-ți dispară. Ryanair deține recordul de siguranță: 31 de ani fără niciun incident aviatic. Fii atentă ce ofertă ți-am găsit! Pe 26 octombrie pleci din București spre Milano. Te costă 7,99 euro. Vizitezi pe acolo tot ce-și dorește suflețelul tău aventurier, apoi pe 6 noiembrie pleci spre Paris și acolo poți sta o lună, că sigur nu o să te plictisești. Zborul costă 6,79 euro. Iar pe 28 noiembrie pleci spre Manchester și rămâi acolo cât dorești tu. Călătoria asta te va costa 9,79 euro.  E un început de vacanță europeană… ce zici? Iar în fiecare oraș poți să apelezi la City Sightseeing Worldwide pentru un tur complet. Firma e în parteneriat cu Ryanair și sunt convins că vei găsi oferte care să-ți facă cu ochiul.

screenshot-2016-10-06-17-53-00 screenshot-2016-10-06-18-28-00 screenshot-2016-10-06-18-29-58

Ryanair… Ryanair… nu am auzit niciodată de compania asta. De ce aș avea încredere în ea?  Sau în tine? La urma urmei tu ești un străin…

– Ryanair este compania low-cost pe care toți europenii o preferă. Și știi de ce? Pentru serviciile de înaltă calitate pe care le oferă. Nu trebuie să ai încredere în mine, un străin, ci în datele concrete pe care le poți analiza și tu pe aplicația mobilă Ryanair. Intră și convinge-te!

– Prefer să te ascult pe tine. Convinge-mă!

– Uite, Ryanair este compania pe care eu o aleg de fiecare dată pentru călătoriile mele de afaceri iar serviciile chiar sunt avantajoase dacă știi să profiți de ele. Pe tine sigur te va încânta ideea de două bagaje de mână gratuite.

– De ce, pentru că sunt femeie și-mi iau multe țoale după mine?

– Ăăă…

– Căci dacă e așa, ai dreptate! Sună grozav asta…

This slideshow requires JavaScript.

– Da, ai voie cu un bagaj de mână de până la 10 kg cu dimensiunea maximă de 55cm x 40cm x 20cm, plus un bagaj mic de mână de până la 35 x 20 x 20 cm. Și mai mult decât atât, poți face check in-ul direct de pe telefonul mobil.

– Da, da, mi-ai zis de minunata aplicație mobilă Ryanair.  

– Mai ai nevoie de argumente?

– Chestia e că plec singură… nu știu cât de bună e ideea. Nu am prea mulți bani în pușculiță.

– Te vei descurca! Dacă unii oameni caută o destinație de weekend prelungit, tu ai nevoie de o evadare totală de câteva luni, în care să respiri alt fel de aer și să te înfrupți din alte societăți. Ai nevoie să-ți reîncarci bateriile, Vanessa! Uite, mai aruncă o privire la acest videoclip și imaginează-ți că te afli tu, acum, acolo… dacă nici așa nu te voi convinge, promit să renunț.

Când a ridicat nasul din telefon, Ryan nu mai era acolo. Pe masă, însă, se afla un plic. Înăuntrul său un cec și o foaie pe care scria:
„Am un program fain implementat de curând la Ryanair: Mereu mai bun. Ajută-mă să-mi transform linia aeriană în cea mai iubită și nu doar cea mai utilă! Scrie-mi impresiile tale, după călătorie!

Ryan,

 Fondator RYANAIR”

 Această poveste a fost scrisă pentru proba 2 a concursului Superblog 2016, sponsorizată de Ryanair.

logo

sursa foto: www.ryanair.com

2 thoughts on “Ryanair – Evadarea Vanessei

  1. Pingback: SuperBlog | Proba 2. Ryanair, alegerea perfectă pentru un city-break low cost

Leave a Reply